Ansamblul Studentesc ARCANUL USV al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, are o istorie care se confundă cu cea a Universităţii… La două luni după înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani Suceava, la sfârşit de noiembrie 1963, maestrul coregraf Gheorghe VĂDUVA sub imboldul asistentului SAVA şi a rectorului Constantin CIOPRAGA, pune la punct o formaţie de jocuri populare, la care se adaugă în 1964, cu statut de colaborator, un mic taraf traditional şi doi solişti. De asemenea, după 1964, Ansamblul Folcloric Studenţesc Suceava, a început participările la concursurile studenţeşti naţionale (Bucureşti, Iaşi, Cluj) şi la evenimentele culturale ale vremii. De reţinut, prezenţa Ansamblului, la TVR Bucureşti, la o
emisiune de divertisment regizată de inegalabilul Alexandru BOCĂNEŢ, în 1967!! Apoi, în 1968, formaţia de jocuri populare primeşte prima menţiune din istoria Ansamblului, la Festivalul naţional al artei studenţeşti Bucureşti.
În 1969, maestrul Gigi VĂDUVA pleacă la Târgovişte şi predă ştafeta maestrului coregraf Viorel VATAMANIUC, care colaborează cu orchestra condusă de maestrul George SÂRBU, în care activau printre alţii profesorul Gelu CUZIC şi maestrul Alexandru HAVRILIUC. Însă, Ansamblul Arcanul s-a făcut cu adevărat remarcat în 1970, când a participat la Festivalul Naţional Studenţesc de Folclor de la Cluj Napoca, de unde s-a întors cu numeroase premii, inclusiv premiul I pentru Ansambluri Folclorice Studenţeşti. Din acel an, ansamblul s-a clasat în mod constant pe locuri fruntaşe în toate concursurile la care a participat şi a început să fie prezent nu doar la manifestările artistice locale şi naţionale, dar şi în cele internaţionale. În aceste condiţii, Ansamblul Arcanul a fost invitat şi a reprezentat România la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Skopje (Macedonia), din toamna anului 1970.
După 1973, coregrafia Ansamblului a fost asigurată (la un moment dat, chiar alternativ) de Aurelian CIORNEI, Andrei LUNGEANU, Viorica IOSIF, Friedrich ŞVARŢ. Activitatea Ansamblului a fost oarecum discontinuă între anii 1987-1990, în acea perioadă "neagră" în istoria învăţământului superior sucevean, când Institutul de Învăţământ Superior Suceava şi-a pierdut independenţa administrativă, fiind transformat printr-o decizie injustă de la Bucureşti, în Institut de Subingineri şi subordonat Institutului Politehnic "Gh. Asachi" din Iaşi. Intrarea în lichidare a facultăţilor umaniste, plecarea multor cadre didactice de valoare, a fost resimţită şi în activitatea Ansamblului Arcanul.
După 1990, când Institutul de Subingineri devine Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, la inițiativa coordonatorului Ansamblului din acea perioadă, dr.ing. Mihai GRAMATICU, regretatul maestru Friedrich ŞVARŢ a preluat coregrafia Ansamblului, contribuind la revigorarea şi dezvoltarea formaţiei de jocuri populare a Ansamblului Studenţesc ARCANUL USV al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava. Din anul 2005 până în prezent, coregrafia Ansamblului nostru este asigurată de ing. Ioan-Ilie NEMŢOI, absolvent al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava sub atenta îndrumare a maestrului coregraf Viorel VATAMANIUC.
La începutul anului 2019, în formaţia de jocuri populare îi găsim pe:
Colaboratori:
Ansamblul Studentesc ARCANUL USV al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, are o istorie care se confundă cu cea a Universităţii… La două luni după înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani Suceava, la sfârşit de noiembrie 1963, maestrul coregraf Gheorghe VĂDUVA sub imboldul asistentului SAVA şi a rectorului Constantin CIOPRAGA, pune la punct o formaţie de jocuri populare, la care se adaugă în 1964, cu statut de colaborator, un mic taraf traditional şi doi solişti.
În 1969, maestrul Gigi VĂDUVA pleacă la Târgovişte şi predă ştafeta maestrului coregraf Viorel VATAMANIUC, care colaborează inițial cu o orchestră condusă de maestrul George SÂRBU, în care activau printre alţii profesorul Gelu CUZIC, profesorul Ioan BOGHIAN, maestrul Alexandru HAVRILIUC, Constantin SOFIAN, profesorul Vasile BĂDELIŢĂ etc. Apoi, la cârma orchestrei vine profesorul Gheorghe (Marin) CONSTANTIN, iar în orchestră ajunge și maestrul Leonard ZAMĂ.
În perioadele 1990-1997 şi 2010-2012 la conducerea orchestrei s-a aflat Ovidiu ŞVARŢ, iar între 1997 – 2010 conducerea muzicală a aparţinut lui Trifan LEANCĂ, Gheorghe (Marin) CONSTANTIN Gheorghe NUŢU, Laurenţiu REUŢ, Constantin SMOCHINĂ. După 2012, s-au căutat diverse formule de orchestră, conduse de Igor CORJAN și Gheorghe (Marin) CONSTANTIN, iar în prezent dirijorul orchestrei este Trifan LEANCĂ.
În decursul anilor, în Ansamblul Studenţesc ARCANUL USV s-au dezvoltat artistic mai multe generaţii de studenţi şi elevi talentaţi, aceştia fiind mesagerii tradiţiilor şi culturii româneşti pe scene din Austria, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Turcia, Ucraina, Ungaria. De asemenea, orchestra Ansamblului nostru a atras mulţi artişti consacraţi, pentru perioade mai mari sau mai mici de timp. Deoarece memoria poate juca feste, iar documentele sunt extreme de puţine în acest sens, nu-i menţionăm nominal pe aceştia, ne scuzăm pentru aceasta, dar le suntem profund recunoscători pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului...
La începutul anului 2019, în componenţa orchestrei Ansamblului Studenţesc ARCANUL-USV se găsesc:
Colaboratori:
Ansamblul Studentesc ARCANUL USV al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, are o istorie care se confundă cu cea a Universităţii… La două luni după înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani Suceava, la sfârşit de noiembrie 1963, maestrul coregraf Gheorghe VĂDUVA sub imboldul asistentului SAVA şi a rectorului Constantin CIOPRAGA, pune la punct o formaţie de jocuri populare, la care se adaugă în 1964, cu statut de colaborator, un mic taraf traditional şi doi solişti.
În 1969, maestrul Gigi VĂDUVA pleacă la Târgovişte şi predă ştafeta maestrului coregraf Viorel VATAMANIUC, care colaborează cu orchestra condusă de
maestrul George SÂRBU, în care activau printre alţii profesorul Gelu CUZIC, maestrul Alexandru HAVRILIUC, profesorul Vasile BĂDELIŢĂ etc. În acea perioadă, de început al anilor '70, activau soliştii Maria MARCU, Vasile GAVRILĂ, Maria DASCĂLU etc.
În decursul anilor, în Ansamblul Studenţesc ARCANUL – USV s-au dezvoltat artistic mai multe generaţii de studenţi şi elevi talentaţi, aceştia fiind mesagerii tradiţiilor şi culturii româneşti pe scene din Austria, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Turcia, Ucraina, Ungaria. Se poate spune fără falsă modestie că Ansamblul Studenţesc ARCANUL – USV a fost o reală rampă de lansare pentru mulţi artişti bucovineni.
Dintre artiștii interpreți, care au evoluat sub emblema Ansamblului nostru, îi putem aminti pe: Sorin FILIP, Alexandru BRĂDĂȚAN, Angelica FLUTUR, Silvia SEMENIUC, Manuela POHOAȚĂ, Dănuț ONOIU, Anca GRIGA, Loredana DRAGU-MÂNDRIȘTEANU, Lena MARIANCIUC, Gabriela CRĂCIUNESCU-MURARU, Mirela AANEI, Florentina MOLDOVAN... Ne cerem scuze dacă memoria ne joacă feste...
La începutul anului 2019, activează ca solişti vocali ai Ansamblului Studenţesc ARCANUL-USV:
Colaboratori:
"Dragostea din ce-i făcută
Din amurg cu vorbă multă
Din poale cu găurele
Și din buze supțirele...
Dragostea unde se-adună
Îi numai joc și voie bună..."
Grupul vocal folcloric este un mijloc eficient de promovare a valorilor spirituale românești. Valorile estetice şi etice ale folclorului românesc constituie o sursă inepuizabilă pentru formarea umanistă şi morală a viitorilor intelectuali, absolvenți ai Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Adevărata performanţă în însuşirea unui cântec o constituie interpretarea lui expresivă cu participarea activă şi afectivă a tuturor tinerilor, membri ai ansamblului (atât soliști cât și dansatori), oglindind în acest fel, bucuria lor de a cânta şi adeziunea la mesajul artistic al cântecului. Bucuria evoluţiei pe scenă, satisfacţia succesului în festivaluri și spectacole, atmosfera sărbătorească în care tinerii poartă costumele populare, sentimentul bucuriei de a fi admirat sunt trăiri fără egal, care îmbogăţesc capacitatea afectivă a tânărului şi îl apropie de înţelesul rolului artei în societatea modernă...
Dr. ing. Sorin POHOAŢĂ – coordonator general Ansamblul Studenţesc ARCANUL-USV şi totodată, preşedintele Asociaţiei Cultural-Educative ARCANUL-USV, asigură managementul general al Ansamblului, relaţionând la nivel instituţional, cu toţi factorii implicaţi în activităţile cultural-artistice, cu mediul economic şi nu în ultimul rând cu autorităţile publice locale sau centrale.
M. Sc. ec. Călin BRĂTEANU – coordonator artistic al Ansamblului Studențesc ARCANUL USV, care din anul 2013, coordonează elaborarea și implementarea strategiilor artistice și repertoriului ansamblului.
M. Sc. ing. Ioan-Ilie NEMŢOI – coregraful formaţiei de jocuri populare a Ansamblului Studenţesc ARCANUL-USV, secretarul Comitetului Director al Asociaţiei Cultural-Educative ARCANUL-USV, asigură coregrafia Ansamblului, coordonând activităţile specifice domeniului.
Prof. Trifan LEANCĂ – dirijorul orchestrei Ansamblului Studențesc ARCANUL USV, asigură conducerea muzicală a Ansamblului nostru.
Ing. Daniel MACARIU – colaborator al Ansamblului Studenţesc ARCANUL-USV şi totodată, cenzorul Asociaţiei Cultural-Educative ARCANUL-USV, asigură diverse activităţi, cum ar fi promovarea Ansamblului şi Asociaţiei, relaţia cu instituţiile bancare, responsabilităţi IT etc.
Ing. Sebastian COŢOVANU – responsabil IT, asigură realizarea, optimizarea şi întreţinerea site-ului nostru.